Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Az oldal böngészésével elfogadja ezt. A marketing jellegű cookie-kat engedélyezheti vagy letilthatja a beállítások módosítása menüpontban. Adatvédelmi nyilatkozat

Hűtőgépet

Hogyan válasszunk hűtőgépet?

Hűtőgépvásárláson gondolkodik? Kérdései vannak? Szaküzletünk szívesen segít Önnek!

Hűtő és fagyasztó készülékek típusai

Mire ügyeljünk a háztartási hűtőgép kiválasztásakor?

Hűtőgép használati útmutató

Hűtőgépek tisztítása

Fontos fogalmak

Hűtő és fagyasztó készülékek típusai

1.1. Szabadon álló készülékek

1.1.1. Hűtőszekrény (fagyasztóval, vagy nélküle)

1.1.2. Kombinált hűtőszekrények

1.1.2.1. Felülfagyasztós hűtőgépek

1.1.2.2. Alulfagyasztós hűtőszekrények

1.1.3. Side-by-side (ún. amerikai típusú, hűtő- és fagyasztó rész egymás mellett)

1.1.4. Speciális hűtők

1.1.4.1. Zöldségek és gyümölcsök tárolására - ún. frissentartó szekrények

1.1.4.2. Borhűtő

1.1.5. Mélyhűtőkészülékek (Fagyasztók)

1.2. Beépíthető készülékek

Hűtésnek nevezzük azt a fizikai tartósítási módszert, amikor a termék maghőmérsékletét 0 - 6 °C közötti értékre hűtik le. A hűtés az egyik legmegfelelőbb tartósítási mód, mivel a legkevésbé változtatja meg a termék eredeti tulajdonságait.

1.1. Szabadon álló készülékek

1.1.1. Hűtőszekrény (fagyasztóval vagy anélkül)

Egyre ritkább hűtőgép típus jelenleg már csak akkor van rá igazán szükség a háztartásban, ha van különálló fagyasztószekrény/fagyasztóláda, illetve ha a hűtési igény alacsony

Ezek a legtöbbször egyajtós kivitelek. Ettől függetlenül ezeknek a készülékeknek a hűtőrészen belül is lehet fagyasztórekesze, de az ilyen fagyasztórekesz fagyasztókapacitása jóval kisebb, mint egy különálló fagyasztóé

 

Hűtőszekrény

1.1.2. Kombinált hűtőszekrények

A kombinált hűtő az ideális megoldás egy család részére.. Két típusát különböztetjük meg aszerint, hogy a fagyasztórész a hűtőszekrény melyik részén helyezkedik el. Eszerint beszélhetünk alulfagyasztós - és felülfagyasztós készülékekről.

1.1.2.1. Felülfagyasztós hűtőgépek

A leggyakoribb hűtőgép típus, ár/űrtartalom arányuk a legkedvezőbb. Magasságuk általában 160-180 cm körüli.

 

Felülfagyasztós szekrény

1.1.2.2. Alulfagyasztós hűtőszekrények

Az alulfagyasztós hűtőgép előnye, hogy a ritkábban használt fagyasztó alul található, Az energiaosztály szerint érdemes a legmagasabb osztályút választanunk (A, A+, A++). A hűtő ára nagymértékben függ az űrtartalomtól is, ami 100-300 l között mozoghat. Magasságuk általában 160-200 cm körüli.

 

Alulfagyasztós hűtőgép

1.1.3. Side-by-side (ún. amerikai típusú, hűtő- és fagyasztó rész egymás mellett) hűtőszekrények

Nagy méretek, befogadóképesség, magas technológiai színvonal, és (általában) rozsdamentes acélborítás jellemzi ezeket a készülékeket. Az ún. side-by-side hűtőgépek az USA-ból terjedtek el. Áruk is meghaladja a hagyományosabb típusokét. A Side-by-side hűtő mérete nagyobb, 180 cm magasság és 300 l nettó űrtartalom alatt nem kapható. Az energiaosztály a side-by-side hűtőgép esetén kiemelten fontos.

 

 

Amerikai típusú hűtő

1.1.4. Speciális hűtők

1.1.4.1. Zöldségek és gyümölcsök tárolására alkalmas hűtők - ún. frissentartó szekrények

Az élelmiszerek csak akkor őrzik meg minőségüket, ha megfelelő módon tároljuk őket. A frissentartó szekrény gondoskodik a megfelelő friss levegő beáramlásáról, a levegő ideális páratartalmáról

 

Frissentartó szekrény

1.1.4.2. Borhűtő

A borok érzékenyek a megfelelő tárolásra. A megoldást a frissentartó szekrény jelentheti, speciálisan a palackok tárolására kialakított belső térrel.

 

Borhűtő

1.1.5. Mélyhűtőkészülékek (Fagyasztók)

Fagyasztásnak nevezik azt a fizikai tartósítási módszert, amikor a termék maghőmérséklete -10…-28 °C közötti értékre kerül lehűtésre. A fagyasztás a hűtéshez hasonlóan az egyik legmegfelelőbb tartósítási mód.

Az egyes élelmiszerfajták mélyhűtőkészülékben való eltarthatósága fajtától függően változik: pl.

- hal 3 hónap

- sütemény 5 hónap

- baromfi 10 hónap

- gyümölcs 10 hónap

- hús 12 hónap

- főzelék 12 hónap

 

A mélyhűtők névleges teljesítménye 100 - 280 W.

A készülékek nagyságától és fajtájától függően a 24 órai normál energiafogyasztás 0,5 - 0,5 kWh érték között változik.

Az 1-, 2- vagy 3-csillagos, mélyhűtővel ellátott hűtőszekrények csak a mélyhűtött áru hosszabb-rövidebb idejű megőrzésére, tárolására alkalmasak.

Két fajtáját különböztetjük: polcos, ún. fagyasztószekrényeket, melyek szekrényként elöl nyílnak, és polcok vagy boxok vannak benne, illetve fagyasztóládákat, melyek fölfelé nyílnak és kosarak vannak benne.

Ezek a készülékek is rendelkeznek a hűtőszekrényekben található funkciókkal, mint pl. No-Frost kivitel, SuperFrost funkció, gyorsfagyasztás, elektronikus hőmérsékletszabályozás. A mai készülékek szinte valamennyien az A energiaosztályba tartoznak.

 

Fagyasztó szekrény

 

Fagyasztó láda

1.2. Beépíthető készülékek

A beépített hűtők a konyhabútorba építhetőség miatt szabványosak. Az ajtók nyitásiránya kívánságunk szerint megváltoztatható.

Beépíthető hűtőkből megtalálhatunk fagyasztó nélküli és fagyasztós hűtőszekrény, fagyasztó, valamint side-by-side változatot is.

 

Beépíthető hűtő

Mire ügyeljünk a háztartási hűtőgép kiválasztásakor?

 • Mindig akkora hűtőszekrényt vásároljunk, amekkora háztartása igényeinek megfelel. Többszemélyes háztartás esetén személyenként 40-50 literes térfogattal számoljunk, míg egyszemélyes háztartásban egy 100-140 literes hűtőszekrény maximálisan elegendő lehet.
 • Gondoljuk végig, hogy milyen élelmiszereket fogyasztunk, ill. tárolunk hűtőnkben
 • A szabályozható hőmérséklet mellett megjelentek már olyan készülékek is, melyekben a levegő relatív páratartalma szabályozható. Ez azért fontos, mert pl. a hús és a hal szárazabb,a zöldségek pedig nedvesebb levegőt igényelnek.
 • Vásárlásnál az energiafogyasztásra is figyelnünk kell. A kereskedelmi forgalomban levő hűtők el vannak látva egy ún. energiaosztályt jelző betűvel. A legenergiatakarékosabb hűtőket az A, míg a legkevésbé energiatakarékosakat a G betűvel jelölik.
 • A háztartások energiafelhasználásának 30%-át a hűtő- és fagyasztógépek üzemeltetése adja.

Hűtőgép használati útmutató

 • Szellőzés

Fontos, hogy a hűtőgépet ne helyezzük fűtőtest vagy tűzhely közvetlen közelébe, mert energiafogyasztásuk nagymértékben megnő. A szellőzőrácsot mindig tartsa tisztán és szabadon.

A hűtőgépekben huzalpolcokat alkalmaznak. Ezek biztosítják, hogy a hűtőtérben a légáramlás akadálytalanul történjen.

 • Meleg étel

Meleg ételt ne tegyünk a hűtőszekrénybe, hagyjuk előbb lehűlni.

 • Becsomagolva tovább friss

Csak teljesen kihűlt és lefedett, valamint jól becsomagolt ételeket helyezzen a hűtő- vagy fagyasztószekrénybe. Ez alól csak a zöldség és a gyümölcs a kivétel, amit mindig csomagolás nélkül tegyen a hűtőbe.

 • Jegesedés

A hűtőgépek üzemeltetése során a legtöbb problémát a hűtőlemezek eljegesedése okozza. A vastag jégréteg szigetelőként hat, így a készülék hűtőteljesítményét és energiafogyasztását károsan befolyásolja.

 • Rosszul záró ajtó

Ha túl gyorsan képződik jég a mélyhűtőben, az arra utal, hogy az ajtók nem záródnak tökéletesen.

A fentebb felsorolt problémákat küszöböli ki, a ma már egyre több hűtőgépbe beszerelésre kerülő ún. No Frost rendszer./ ÖNKIOLVASZTÓ RENDSZER - NO FROST (JEGESEDÉS MENTES)

Hűtőgépek tisztítása

 • Nagyobb bevásárlás előtt célszerű a hűtőszekrényt kitakarítani. Mindent alaposan vizsgáljunk meg, nem romlott-e!
 • Minden polcot és fiókot vegyünk ki, és langyos, mosószeres vízben mossuk el őket, a súrolók ugyanis árthatnak. Olvasztáshoz használhatunk meleg, ecetes vizet, ez a szagokat is eltávolítja.
 • A tisztítást mindig ecetes vizes vagy szódabikarbónás lemosással fejezzük be, mert így hosszabb ideig szagtalan marad a hűtő belseje. A szódabikarbónát nedves szivacsra téve mossuk ki vele a hűtőszekrényt, a fagyasztóládát. Eltávolítja a kellemetlen illatokat is.
 • Csak szárazra törölt hűtőt kapcsoljunk vissza, különben a belső falakon páralerakódás képződik.
 • A szellőzőnyílást szabadon kell hagyni és rendszeresen tisztítani kell

Fontos fogalmak

 • Hűtés – az élelmiszerek alacsony hőmérsékleten (+4 – -6 fok között) történő tárolása. A hűtés az enzimek működését és a mikroorganizmusok szaporodását lassítja.
 • Mélyhűtés – élelmiszerek nagyon alacsony hőmérsékleten (-18 fok) alatt történő tárolása
 • Gyorsfagyasztás – élelmiszerek -18 fok alatt kis adagokban (max. 2 kg) történő lefagyasztása (ez azért fontos, hogy a nyersanyagokban levő vízkristályok nem szúrják át a sejtfalat)
 • No frost – olyan hűtőszekrény, ahol a készülék falára nem rakódik pára és jég, mert a rendszer levegőáramoltatás segítségével ezt megakadályozza. Így a hűtőt nem kell rendszeres időközönként leolvasztani.
 • Visszamelegedési idő – azt az időtartamot jelzi, amíg a fagyasztóban tartott élelmiszerek nem károsodnak áramszünet esetén. Javaslat: ha áramszünet esetén nem nyitjuk ki a fagyasztó ajtaját és tele van a rakodótér, akár 2-4 napig is elállhat benne az étel. Ha félig van a fagyasztó, akkor ez az idő 1 nap.
 • FCKW free – freon-mentes, vagyis ez azt jelenti, hogy a hűtőgép hőszigetelésének anyaga és a hűtőközeg nem tartalmaz freont, vagyis környezetbarát
 • Klímaosztályok – azt a környezeti hőmérséklet-tartományt jelölik meg, amelyben a hűtőgép biztonságosan üzemeltethető

SN +10 és + 32 fok között
N +16 és +32 fok között
ST +18 és +38 fok között
T +18 és +43 fok között

 • * jelölések – a fagyasztó vagy egyes tároló rekeszeinek minősítése az alábbiak szerint:

* -6 fokon vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten az élelmiszer kb. egy hétig tárolható (ez jelöli a legalacsonyabb minőséget, ma már gyakorlatilag nem létezik a piacon)
** -12 fokon vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten az élelmiszer kb. 1-2 hétig tárolható
*** -18 fokon vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten történő élelmiszer-tárolásra alkalmas tároló, mely szintén megfelelő maximum 1kg mennyiségű étel lefagyasztására
**** az ilyen jelöléssel ellátott rekesz alkalmas az élelmiszer -18 fokon vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten több hétig történő tárolására és nagyobb mennyiségek lefagyasztására